måndag 29 november 2010

So-arbeten i åk 8 och 9

Åk 8

Du kommer under de närmaste veckorna att arbeta med en självvald skriftlig forskningsuppgift. Du kommer utifrån denna att arbeta med egenformulerade frågeställningar. Målet med uppgiften är att kunna rangordna och värdera olika källor som uppgiften kräver, från internet, litteratur, film etc. I inledningen till arbetet ska du tydligt formulera varför du valde just ditt forskningsområde, och även dina frågeställningar. I den avslutande diskussionen redogör du för hur du lyckats besvara dessa frågeställningar, liksom även en utvärdering hur arbetet har fungerat. Det ska slutligen också finnas en källförteckning där du redovisar alla dina källor.

Omfattning: 5-8 sidor (storlek 12)

Inlämning: 9/12

So-mål relevanta för uppgiften:

Eleven skall kunna ur ett samhällsperspektiv söka information från olika källor, bearbeta, granska och värdera uppgifterna samt i olika uttrycksformer redovisa resultat och slutsatser. (G-mål)

Att använda sig av litteratur, internet m.m. , att kunna bedöma giltigheten i olika texter, och sedan redovisa både innehållet i texten samt vad man själv kommit fram till utifrån denna. Redovisningen kan anpassas efter tillfället; filmiskt, skriftligt, muntligt, serieteckning m.m.

Eleven använder olika källor, sammanställer material, granskar, värderar och jämför samt drar slutsatser och argumenterar utifrån dessa (VG-mål)

Att använda sig av litteratur, internet, film m.m., rangordna värdet i dessa källor och utifrån dessa skapa sig en egen uppfattning med underbyggda argument.

Eleven argumenterar för ställningstaganden utifrån sina kunskaper inom det samhällsorienterande området. (MVG-mål)

Att utifrån sina sakkunskaper skapa sig egna uppfattningar om olika saker, och kunna argumentera för dessa.

Då det även finns en tydlig koppling till svenskaämnet i uppgiften så finns det även svenskamål att fokusera på



Åk 9

Parallellt har du under terminen arbetat med historien utifrån två olika perspektiv med avstamp i det tidiga 1900-talet och framåt. Dels med den lilla, lokala historien utifrån era stadsdelsfilmer, där hörnstenarna är både geografiska och historiska, men också vilka mekanismer som styr hur städer omformeras, hur stadsdelar omskapas med ny ”laddning”, och hur detta också hänger samman med skéenden på det stora, övergripande planet. Vad det gäller detta så tog vi avstamp i det tidiga 1900-talet med indusrialism, framväxten av en arbetarrörelse m.m. Vi har bl a tittat på hur de socialistiska idéerna växer fram och hur dessa även formats i praktiken (och då rört oss lite längre fram över tidslinjen). Från och med v 46 kommer vi att fokusera mer direkt på skéendena under första världskriget och mellankrigstiden. Detta moment har ni i demokratisk ordning bestämt att vi stämmer av med ett prov.

Stadsdelsfilmerna ska vara klara 10/12.

Prov på första världskriget och mellankrigstiden 1/2 (2011)

Mål relevanta för bägge uppgifterna:

G-mål

Eleven skall kunna se samband i skeenden i samhället samt urskilja faktorer som påverkar dem

Att mycket av de saker som händer runt omkring oss i samhället, både kortsiktigt och långsiktigt, inte sker av en slump, utan att det oftast finns olika orsaker med koppling till varandra som gör så att saker förändras på det ena eller andra sättet.

Eleven skall känna till förutsättningar för, pröva antaganden om och jämföra människors livsvillkor förr och nu och i olika delar av världen.

Att kunna se hur människors liv ter sig olika beroende på var i världen de bor, och att förutsättningarna för hur människors liv ser ut förändras över tid.

Eleven skall kunna ur ett samhällsperspektiv söka information från olika källor, bearbeta, granska och värdera uppgifterna samt i olika uttrycksformer redovisa resultat och slutsatser.

Att använda sig av litteratur, internet m.m. , att kunna bedöma giltigheten i olika texter, och sedan redovisa både innehållet i texten samt vad man själv kommit fram till utifrån denna. Redovisningen kan anpassas efter tillfället; filmiskt, skriftligt, muntligt, serieteckning m.m.

VG-mål

Eleven ger exempel på hur lokala och globala händelser och förhållanden hänger samman samt hur de kan förklaras även i ett historiskt perspektiv.

Att kunna se hur den stora världen påverkar det lilla samtidigt som vi alla är medskapande i det som sker även i det stora, och att detta även skett i olika utsträckning i olika tider.

Eleven använder olika källor, sammanställer material, granskar, värderar och jämför samt drar slutsatser och argumenterar utifrån dessa

Att använda sig av litteratur, internet, film m.m., rangordna värdet i dessa källor och utifrån dessa skapa sig en egen uppfattning med underbyggda argument.

MVG-mål

Eleven exemplifierar hur människan såväl påverkas som påverkar samhället och dess traditioner, kultur och materiella villkor.

Att vi alla är med och skapar det samhälle vi lever i, men att vi alla också samtidigt formas av samhället. Att traditioner och olika kulturer förändras av människan över tid, liksom hur vi bor, arbetar m.m.

Eleven ger förklaringar till hur skilda förutsättningar har betydelse för sättet att leva och agera i olika delar av världen och i olika tider.

Att beroende på förhållanden i olika delar av världen påverkar hur människor på skilda platser lever olika liv. Att detta också påverkar dessa människors syn på livet, samt vilken tid vi lever i.

Eleven argumenterar för ställningstaganden utifrån sina kunskaper inom det samhällsorienterande området.

Att utifrån sin akunskaper skapa sig egna uppfattningar om olika saker, och kunna argumentera för dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar